Mágia dňa ochrany osobných údajov

Autor: Jozef Vyskoč | 29.1.2011 o 7:47 | Karma článku: 7,95 | Prečítané:  1789x

Včera bol Deň ochrany osobných údajov. Predvčerom som tu na blogu o tom písal ako o blížiacej sa udalosti a už je za nami. Neviem, ako hodnotia Deň ochrany osobných údajov ostatní, ale ten včerajší pre mňa veru nebol úplne obyčajný deň. To, čo som zažil, asi najvýstižnejšie vyjadrí pojem „mágia“ ...

Vlastne to začalo ešte predvčerom (27.1.2011), kedy som zverejnil článok upozorňujúci na blížiaci sa Deň ochrany osobných údajov. V ňom som spomenul aj Úrad na ochranu osobných údajov a tak som musel byť opatrný, nakoľko z dávnejšieho rozhovoru jeho predsedu pre SME mal každý možnosť vidieť, aký je háklivý na to, keď občan spomenie Úrad – citujem „my nie sme nesvojprávne osoby, aby nám niekto dával recepty“. Takže ešte predtým, ako som článok zverejnil, som si na webstránke Úradu niekoľkokrát overil, že na nej naozaj nie je žiadna zmienka o blížiacom sa Dni ochrany osobných údajov. V priebehu dňa (27.1.2011) som sa na stránku Úradu ešte niekoľkokrát vrátil – žiadna zmena.

Deň ochrany osobných údajov (28.1.2011) sa pre mňa začal ako každý iný – až kým som sa ráno nepozrel na webstránku Úradu. Zmena – v časti „Aktuality“ sa objavilo oznámenie o tom, že 28.1.2011 pri príležitosti medzinárodného Dňa ochrany osobných údajov odvysiela TV Bratislava reláciu s pracovníkmi Úradu. Uvedený dátum vystavenia tejto aktuality pôsobil vcelku vierohodne – 27.1.2011. Chvíľu som rozmýšľal nad tým, či sa ľudia v ostatných regiónoch nebudú cítiť ukrivdení, keď Úrad svoju osvetu nasmeroval iba na jeden región, ale potom som si spomenul na vyššie citovanú vetu pána predsedu Úradu a prestal som s ďalšími úvahami na tú tému.

Pozoruhodné javy prišli o čosi neskôr, keď som akousi náhodou opäť zablúdil na webstránku Úradu. Ďalšia zmena – pribudla informácia o stretnutí pracovníkov nášho a českého Úradu, ktoré sa uskutočnilo 8.-9.11.2010. Hoci aktualita informovala o udalosti spred skoro 3 mesiacov, uvedený dátum jej vystavenia ukazoval 28.1.2011. Pri ďalšej návšteve stránky to už nebola pravda – tá istá aktualita bola zrazu uvedená s dátumom vystavenia ešte 12. novembra 2010 plus objavila sa ďalšia aktualita s dátumom vystavenia 27.1.2011. Mágia ... ráno (28.1.2011) tam bola iba jedna aktualita z 27.1.2011 a poobede sú tam zrazu dve plus ďalšia ešte z novembra 2010, ktorá tam ráno (ale ani predtým) tiež nebola. A potom ešte do sekcie Nové dokumenty a stránky pribudol aj dojímavo formulovaný dokument ku Dňu ochrany osobných údajov 2011, ale tým čarovanie skončilo - dátum jeho vystavenia bol 28.1.2011.

Trvalo to síce dlhšie ako vyslovenie „abrakadabra“ či iného bežného zaklínadla, ale výsledok je jednoznačný. Stačí pohľad na webstránku Úradu a je zrejmé, že krivdil Úradu každý, kto pred Dňom ochrany osobných údajov 2011 čo len naznačoval, že Úrad na svojej webstránke neinformuje o svojej činnosti či o blížiacej sa významnej udalosti - Dni ochrany osobných údajov 2011.

P.S. Jedna vec mi stále nie je jasná. Po takej ukážke pôsobenia nadprirodzených síl samozrejme nepochybujem, že keď Úrad na svojej webstránke uvádza aktualitu s dátumom vystavenia 12.11.2010, tak naozaj tam bola vystavená 12.11.2010 (a je len a len moja chyba že som ju tam opakovane nevidel ani v dňoch predchádzajúcich 28.1.2011). Len nechápem, z akého dôvodu vytvoril Úrad dokument, na ktorý sa tá informácia (vystavená v novembri 2010) odvoláva, na počítači, ktorý mal systémový dátum a čas pretočené na 28.1.2011 12:07.

P.P.S. Výnos Ministerstva financií o štandardoch pre informačné systémy verejnej správy sa nikde nezaoberá otázkami času či dátumu vystavenia dokumentov na webe, resp. možnosťou ich manipulácie – a to je správne, samozrejme. Veď prečo do štandardu uvádzať takú zbytočnosť, nejaké opatrenia proti čomusi, čo žiadneho zamestnanca štátnej správy ani len nenapadne...

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

SVET

Všade sú míny, dávajte pozor, kam šliapete. Oslobodzovanie Mosulu potrvá

Islamský štát nemá veľkú šancu ubrániť svoje najväčšie mesto. Zároveň nemá kam ujsť a civilistov berie ako rukojemníkov.

EKONOMIKA

Rumuni aj Bulhari sú na tom s dôchodkami lepšie ako Slováci

Oveľa lepšie vyhliadky má Česko, Poľsko, Maďarsko, Rumunsko a Bulharsko.

KOMENTÁRE

Dráždenie čínskeho draka

Donald Trump si už stihol pohnevať Peking. Zrejme to nebolo nedorozumenie.


Už ste čítali?