Deň ochrany osobných údajov

Autor: Jozef Vyskoč | 27.1.2011 o 7:17 | Karma článku: 4,25 | Prečítané:  1345x

Zajtra, 28.januára, uplynie 30 rokov od prijatia Dohovoru Rady Európy o ochrane jednotlivcov pri automatizovanom spracúvaní osobných údajov. Na tento deň je zároveň vyhlásený už piaty Deň ochrany osobných údajov („Data protection day“, ako sa nazýva v EÚ, či „Data privacy day“, ako sa ho rozhodli nazvať v USA a Kanade), ako pripomenutie vzniku tohto základného kameňa ochrany súkromia a osobných údajov v Európe, ako aj pripomenutie dôležitosti ochrany súkromia ako jedného zo základných práv jednotlivca v dnešnom svete. V tento deň, ale už aj v období pred ním, inštitúcie zamerané na ochranu súkromia či osobných údajov propagujú túto tému na webstránkach, organizujú rôzne podujatia s témou ochrany súkromia/osobných údajov, či inými formami sa usilujú o šírenie osvety v tomto smere (pozri tiež linky pod článkom). Skrátka, usilujú sa – aspoň tie v zahraničí. Náš Úrad na ochranu osobných údajov na svojej webstránke ešte v čase prípravy tohto článku stále statočne mlčal (ak nerátame už dávnejšie umiestnený link na jeho hlavnej stránke, ktorý však vedie len na úvodnú stránku Rady Európy s aktuálnymi dennými správami).

V minulých rokoch sa dalo aspoň dopátrať (na webstránke Úradu nie, ale na stránke Rady Európy venovanej Data protection day) aké aktivity pri tejto príležitosti náš Úrad plánuje. V tohtoročnom zozname krajín a ich aktivít pre rok 2011 však Slovensko absentuje. Samozrejme, nedá sa vylúčiť, že tajnostkársky Úrad pripravuje nejaké prekvapenie. Našťastie, pre oslavu Dňa ochrany osobných údajov nie je Úrad podstatný.

O tom, ako osláviť Deň ochrany osobných údajov, si aj tak rozhodne každý sám. Jednotlivec, ktorého táto oblasť zaujíma, sa napríklad môže pri tej príležitosti zamyslieť – či naozaj vie rozhodnúť ktoré údaje okolo neho patria medzi osobné údaje, kedy a prečo je potrebné ich chrániť (resp. byť zdržanlivý pri ich poskytovaní), aké má práva, a tak podobne. Alebo zo svojho počítača či profilu na sociálnej sieti vymaže nadbytočné údaje o sebe. Iní to zas môžu poňať ako zábavu – trebárs skúsiť s priateľmi vymýšľať bulvárne titulky pre časy, keď ochrana súkromia bude „in“ či „cool“, proste v móde. Organizátori debatných súťaží môžu pripraviť témy súvisiace s ochranou osobných údajov. Niekoho môže práve tento deň „nakopnúť“ aby voči spoločnosti, ktorá ho už dlho otravuje zasielaním reklamných materiálov, uplatnil práva, ktoré mu dáva zákon o ochrane osobných údajov. A tak ďalej. Bokom nemusia ostať ani tí, ktorí sa radi rozčuľujú nad neochotou či neschopnosťou inštitúcií „platených z našich daní“ informovať o svojej činnosti – a Deň ochrany osobných údajov môžu osláviť návštevou webstránky Úradu na ochranu osobných údajov.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Gašpar podporil konšpirácie, vyvolal pochybnosti o šéfovi polície

Podpis pod vyhlásením plným dezinformácií by mal Gašpar podľa prezidenta Kisku vysvetliť.

EKONOMIKA

Nezamestnaní opravujú hrady za milióny, niektorí chodia do práce opití

Na projekte pracujú ľudia sedem mesiacov.

PRIMÁR

Chrípka prerástla do celoslovenskej epidémie

Počet chorých za uplynulé týždne vzrástol o tretinu, očkovaných je primálo.


Už ste čítali?