Deň ochrany osobných údajov

Autor: Jozef Vyskoč | 27.1.2011 o 7:17 | Karma článku: 4,25 | Prečítané:  1340x

Zajtra, 28.januára, uplynie 30 rokov od prijatia Dohovoru Rady Európy o ochrane jednotlivcov pri automatizovanom spracúvaní osobných údajov. Na tento deň je zároveň vyhlásený už piaty Deň ochrany osobných údajov („Data protection day“, ako sa nazýva v EÚ, či „Data privacy day“, ako sa ho rozhodli nazvať v USA a Kanade), ako pripomenutie vzniku tohto základného kameňa ochrany súkromia a osobných údajov v Európe, ako aj pripomenutie dôležitosti ochrany súkromia ako jedného zo základných práv jednotlivca v dnešnom svete. V tento deň, ale už aj v období pred ním, inštitúcie zamerané na ochranu súkromia či osobných údajov propagujú túto tému na webstránkach, organizujú rôzne podujatia s témou ochrany súkromia/osobných údajov, či inými formami sa usilujú o šírenie osvety v tomto smere (pozri tiež linky pod článkom). Skrátka, usilujú sa – aspoň tie v zahraničí. Náš Úrad na ochranu osobných údajov na svojej webstránke ešte v čase prípravy tohto článku stále statočne mlčal (ak nerátame už dávnejšie umiestnený link na jeho hlavnej stránke, ktorý však vedie len na úvodnú stránku Rady Európy s aktuálnymi dennými správami).

V minulých rokoch sa dalo aspoň dopátrať (na webstránke Úradu nie, ale na stránke Rady Európy venovanej Data protection day) aké aktivity pri tejto príležitosti náš Úrad plánuje. V tohtoročnom zozname krajín a ich aktivít pre rok 2011 však Slovensko absentuje. Samozrejme, nedá sa vylúčiť, že tajnostkársky Úrad pripravuje nejaké prekvapenie. Našťastie, pre oslavu Dňa ochrany osobných údajov nie je Úrad podstatný.

O tom, ako osláviť Deň ochrany osobných údajov, si aj tak rozhodne každý sám. Jednotlivec, ktorého táto oblasť zaujíma, sa napríklad môže pri tej príležitosti zamyslieť – či naozaj vie rozhodnúť ktoré údaje okolo neho patria medzi osobné údaje, kedy a prečo je potrebné ich chrániť (resp. byť zdržanlivý pri ich poskytovaní), aké má práva, a tak podobne. Alebo zo svojho počítača či profilu na sociálnej sieti vymaže nadbytočné údaje o sebe. Iní to zas môžu poňať ako zábavu – trebárs skúsiť s priateľmi vymýšľať bulvárne titulky pre časy, keď ochrana súkromia bude „in“ či „cool“, proste v móde. Organizátori debatných súťaží môžu pripraviť témy súvisiace s ochranou osobných údajov. Niekoho môže práve tento deň „nakopnúť“ aby voči spoločnosti, ktorá ho už dlho otravuje zasielaním reklamných materiálov, uplatnil práva, ktoré mu dáva zákon o ochrane osobných údajov. A tak ďalej. Bokom nemusia ostať ani tí, ktorí sa radi rozčuľujú nad neochotou či neschopnosťou inštitúcií „platených z našich daní“ informovať o svojej činnosti – a Deň ochrany osobných údajov môžu osláviť návštevou webstránky Úradu na ochranu osobných údajov.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

SVET

Všade sú míny, dávajte pozor, kam šliapete. Oslobodzovanie Mosulu potrvá

Islamský štát nemá veľkú šancu ubrániť svoje najväčšie mesto. Zároveň nemá kam ujsť a civilistov berie ako rukojemníkov.

EKONOMIKA

Rumuni aj Bulhari sú na tom s dôchodkami lepšie ako Slováci

Oveľa lepšie vyhliadky má Česko, Poľsko, Maďarsko, Rumunsko a Bulharsko.

KOMENTÁRE

Dráždenie čínskeho draka

Donald Trump si už stihol pohnevať Peking. Zrejme to nebolo nedorozumenie.


Už ste čítali?